КОНЦЕПТОТ НА ФРАНЦУСКО-ГЕРМАНСКИОТ УЧЕБНИК ПО ИСТОРИЈА

„За тинејџерите денес, изгледа природно и интересно да имаат француско-германски учебник по историја“, вели Муниер. „Но мојата баба е ужасната од тоа.“ Зошто Французите и Германците се првите кои иницирале проект за учебник по историја? Внимавајте добро на терминологијата, станува збор за француско-германски учебник по историја, а не - учебник за француско-германската историја. Зошто токму… Continue reading КОНЦЕПТОТ НА ФРАНЦУСКО-ГЕРМАНСКИОТ УЧЕБНИК ПО ИСТОРИЈА

Advertisements

ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

Гимназија на Сканија (Scania Academy).Curt Nicolin Gymnasiet,  - Finspang. Гимназија на СИМЕНС и 12 други компании Мисија: да образуваме креативни и иновативни млади луѓе кои долгорочно ќе ја зајакнуваат и развиваат Шведска како индустриска и технолошка нација. Образованието трае 3 години. Се школуваат 216 ученици, секоја година гимназијата запишува 72 ученика. Гимназијата развива т.н. дупли компетенции.… Continue reading ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

ПАРАДОКСОТ НА ИЗБОРОТ – „ОД КАДЕ ТОЛКУ НЕЗАДОВОЛСТВО КОГА ИМАМЕ ТОЛКУ ГОЛЕМ ИЗБОР НА МОЖНОСТИ?“

Францускиот историчар Алексис де Токвил во своето дело „За демократијата во САД“ зачудено ги набљудувал Американците под бремето на широкиот избор кој го имале: „Во САД ги видов најслободните и најобразовани луѓе; сепак ми се чини дека над нив секогаш има некој тежок црн облак, и би рекол, дека секогаш се загрижени, тажни, дури и… Continue reading ПАРАДОКСОТ НА ИЗБОРОТ – „ОД КАДЕ ТОЛКУ НЕЗАДОВОЛСТВО КОГА ИМАМЕ ТОЛКУ ГОЛЕМ ИЗБОР НА МОЖНОСТИ?“

НИТУ ЕДНА ГОЛЕМА РЕКА НЕ ТЕЧЕ ГОЛЕМА ОД ИЗВОРОТ

„Без личности кои творат и создаваат, кои самостојно мислат и судат, не може да се замисли повисок развој на општеството како и развој на личноста....Најважната вештина на еден учител е да ја буди радоста за творење и сознавање“ (Ајнштајн). Најважниот и најстариот принцип во историјата на педагогијата е принципот на активност (на вежбање). Тоа е… Continue reading НИТУ ЕДНА ГОЛЕМА РЕКА НЕ ТЕЧЕ ГОЛЕМА ОД ИЗВОРОТ

КОЛКУ ЗАБИ ИМА КОЊОТ?

Во една интересна белешка на Френсис Бејкон од 1605 година, може да се прочита: „Во летото господово 1432 година на едно место се развила жестока дебата за тоа колку заби има коњот. Цели 13 дена „беснеела“ остра расправа без прекин. Сите стари книги, хроники, знаења и познавања биле искористени и при тоа можело да се… Continue reading КОЛКУ ЗАБИ ИМА КОЊОТ?

ДА НАУЧИМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ ЗАЕДНО

Имајќи ги предвид принципите на Делор за образование во 21 век - да научиме да учиме, да учиме да живееме и да учиме да живееме заедно - со поголема леснотија ќе ги реализираме заедничките планови и ќе се стремиме кон одржлив развој. Одржливиот развој значи ветување за подобрување на животот на сите луѓе врз основа… Continue reading ДА НАУЧИМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ ЗАЕДНО

КРЕФ – ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКИ ФИЛМ

Училиштен фестивал КРЕФ, подржан од Министерството за просвета на Р.Србија, градот Лесковац, Министерството за култура. Фестивал кој е во мрежата на фестивалот за млади на Европа YCN. Nakon otvaranja (Vesela Vese Bogdanovik, Zoran Ilić ) • Promo film Art i Medije iz Beograda (za sve Krefovce) • Prof. d-r Kiril Barbareev sa Univerziteta “Goce Delčev”,… Continue reading КРЕФ – ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКИ ФИЛМ

КАКО ЕДЕН МИНИСТЕР ЗА ОБРАЗОВАНИЕ СО ЕДЕН ПОТЕГ НАПРАВИЛ СУШТИНСКА РЕФОРМА ?

Првото и основно прашање на образованието е: ШТО, односно што треба да се учи, што да учи младата генерација. Прашањето за ефикасноста (КАКО) се поставува многу подоцна. Тоа прашање е поврзано со продорот на индустријализацијата, наглиот пораст на бројот на училишта и ученици, и потребата за клалификувана работна сила способна за работа. Анализата на наставните… Continue reading КАКО ЕДЕН МИНИСТЕР ЗА ОБРАЗОВАНИЕ СО ЕДЕН ПОТЕГ НАПРАВИЛ СУШТИНСКА РЕФОРМА ?

КОНТРОЛА, СЕЛЕКЦИЈА И МАНИПУЛАЦИЈА ЗА УМРТВУВАЊЕ НА ЛУЃЕТО

Прогласен за највлијателен психолог на 20 век. Креатор на т.н. програмирана настава. Професор кој на своите предавања доаѓал заедно со своите гулаби, сакајќи да им покаже на своите студенти дека гулабите можат да прават колуг напред, да ги разликуваат сликите на Моне и Пикасо. Човек кој дури добил награда од 25 000 долари од Американската… Continue reading КОНТРОЛА, СЕЛЕКЦИЈА И МАНИПУЛАЦИЈА ЗА УМРТВУВАЊЕ НА ЛУЃЕТО

МРТВ ТРЕБА ДА ОТВОРИ СПЕЦИЈАЛИЗИРАН КАНАЛ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

Јужна Кореја е интересен пример. Колку и да изгледа некарактеристичен или непарадигматичен за Македонија, сепак тој во себе има елементи од кои ние би требало да научиме многу. Земјите кои имаат силно конфучијанско влијание, имаат изградено култ кон образованието, култ кон семејството и култ кон работата. Вредноста е во личното усовршување кое се смета за… Continue reading МРТВ ТРЕБА ДА ОТВОРИ СПЕЦИЈАЛИЗИРАН КАНАЛ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ